O nama

Hrvatska tvrtka Zdenka smještena je u Središnjoj Hrvatskoj na obroncima Bilogore, 35 km jugoistočno od grada Bjelovara. Zdenka je prehrambena tvrtka s veoma dugom tradicijom u proizvodnji sireva. Osnovana je 1897. godine u Velikim Zdencima, u poljoprivrednom i stočarskom kraju, s izrazitom proizvodnjom mlijeka. Bogati pašnjaci predstavljali su idealne uvjete za proizvodnju.

Nekadašnji vlasnici pogona za proizvodnju mliječnih proizvoda promijenili su mu ime u „Zdenka“, po svojoj kćerci Zdenki. Fotografije tadašnje šesnaestogodišnje Zdenke, uokvirene potkovom i četverolisnom djetelinom postale su simbolom napretka i dvostruke sreće, pa tako i tvorničkim znakom tvrtke.

Tvrtka je nacionalizirana 1945. godine, nakon Drugog svjetskog rata, kao i sve privatne tvornice u Hrvatskoj i postala je vlasništvo države. Tek je nakon pedesetih godina došlo do snažnog rasta i razvoja tvrtke, i do kupovine mlijeka, nastalih kao posljedica bržeg razvoja zemlje i turizma pa tako i do povećane potrošnje biološki vrijedne hrane. Povećana količina proizvedenog i kupljenog mlijeka nalagala je širenje naših proizvodnih kapaciteta i tržišta za prodaju velike količine sireva. Najprije se radilo o nekim manjim zahvatima, a tek je 1961.godine započela rekonstrukcija tehnološke linije za proizvodnju topljenih sireva. Veoma intenzivan razvoj započinje sedamdesetih godina s izgradnjom novih zgrada za proizvodnju topljenih sireva i sirutke.

Država je bila vlasnikom Zdenke sve do 2008. godine. Danas je Zdenka, 112 godina nakon svog osnutka, privatna i respektabilna tvrtka, specijalizirana za proizvodnju mliječnih proizvoda. Vodeća je tvrtka na tržištu mliječnih proizvoda i sinonim za termički obrađeni sir, s više od 70 % udjela u topljenim sirevima na hrvatskom tržištu. 

Veoma uspješno plasiramo naše proizvode na tržište Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije, Kosova i Crne Gore, a od 2016. godine naši se proizvodi mogu naći i na policama trgovina u Bugarskoj i Švicarskoj. Osim izvoza u susjedne zemlje i zemlje EU, možemo se pohvaliti i izvozom u Ameriku i Australiju.

Posjedujemo razne certifikate kao što su KOSHER, HALAL, HACCP, ISO 22000 i certifikat za IFS standard, bez kojih ne bismo niti mogli ostvarivati prisutnost robe na domaćem i inozemnom tržištu.

 

Headline 1 Headline 2 Headline 3 Headline 4