Mirisna pinca

Iako postoje razne varijacije recepta, osnovna ideja ostaje ista – bogat i aromatičan kolač koji u sebi nosi dugu tradiciju i simboliku.

Sastojci

  • 125 g Zdenka maslaca
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica soli
  • kora naranče i limuna
  • 5 jaja
  • 2 žlice ruma
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 500 ml mlijeka
  • 1400 g brašna

Mikserom sjedinite Zdenka maslac, šećer, vanilin šećer, sol, koricu naranče i limuna, jaja, rum i kvasac razvijen u mlijeku. Postepeno dodajte brašno.  Ostavite tijesto da odmori 15 minuta.

Dodajte malo ulja i premijesite te tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko sat vremena. Ponovno premijesite na pobrašnjenoj podlozi. Podijelite tijesto na dva ili tri jednaka dijela, oblikujte kugle uz dodavanje brašna po potrebi i ostavite da odstoje 20 minuta. Premažite ih razmućenim žumanjkom i zarežite u obliku križa. Dodajte granule šećera i kockicu maslaca.

Pince pecite 30-35 minuta na 180 C.