- 125 g Zdenka maslaca
- 300 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica soli
- kora naranče i limuna
- 5 jaja
- 2 žlice ruma
- 1 kocka svježeg kvasca
- 500 ml mlijeka
- 1400 g brašna
Mirisna pinca
Iako postoje razne varijacije recepta, osnovna ideja ostaje ista – bogat i aromatičan kolač koji u sebi nosi dugu tradiciju i simboliku.
Sastojci
Mikserom sjedinite Zdenka maslac, šećer, vanilin šećer, sol, koricu naranče i limuna, jaja, rum i kvasac razvijen u mlijeku. Postepeno dodajte brašno. Ostavite tijesto da odmori 15 minuta.
Dodajte malo ulja i premijesite te tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko sat vremena. Ponovno premijesite na pobrašnjenoj podlozi. Podijelite tijesto na dva ili tri jednaka dijela, oblikujte kugle uz dodavanje brašna po potrebi i ostavite da odstoje 20 minuta. Premažite ih razmućenim žumanjkom i zarežite u obliku križa. Dodajte granule šećera i kockicu maslaca.
Pince pecite 30-35 minuta na 180 C.