Sir koji oduvijek volimo.

Zdenka je jedna od najstarijih mliječnih industrija u Hrvatskoj. Sjedište se nalazi u Velikim Zdencima, u središnjem dijelu Hrvatske, 35 kilometara jugoistočno od grada Bjelovara. Mljekara je dobila ime Zdenka prema imenu najstarije kćeri jednog od tadašnjih vlasnika. Slika tada šesnaestogodišnje Zdenke, uokvirena potkova i djetelina s četiri lista kao dvostruki simbol blagostanja i sreće postaju njezin zaštitni znak.
 • 1897.

  Davne 1897., počinje povijest Zdenke i njezine industrije, kada je Matija Macašek osnovao malu parnu mljekaru proizvodnjom Trapista, Groyera i maslaca.

 • 1921.

  Viktor Hrešić kupuje mljekaru i daje joj ime Zdenka po svojoj kćeri. Njegovim preuzimanjem za nekoliko godina započinje proizvodnja topljenog sira.

 • 1945.

  Tvrtka je nacionalizirana nakon Drugog svjetskog rata i postala vlasništvo države. Spajanjem svih privatnih okolnih mljekara počinje snažniji porast otkupa mlijeka i
  proizvodnje.

 • 1970.

  Počinje intenzivan razvoj i izgradnja novih pogona, energetike i infrastrukture, te linije za proizvodnju dehidriranih proizvoda. Zdenka postaje najveći proizvođač topljenih sireva u Jugoslaviji i sinonim za topljeni sir.

 • 2008.

  Tvrtka je nakon poslijeratne stagnacije privatizirana i počinje značajno investiranje u modernizaciju i nabavku novih proizvodnih linija, postrojenja i opreme.

 • Danas

  Zdenka brand je poznat dugi niz godina, a ta prepoznatljivost se održava i danas. Kultura konzumiranja Zdenka topljenih sireva prenosi se s koljena na koljeno. Starije generacije nije potrebno animirati na potrošnju topljenih sireva stoga su naše marketinške aktivnosti usmjerene na mlađe generacije, osobito mlade roditelje za koje želimo da ljubav prema topljenom siru prenose na svoju djecu.

Virtualna šetnja našom tvornicom

Zdenka topljeni sir u trokutićima sinonim je za topljeni sir u svakom kućanstvu, sir koji oduvijek volimo.
Kreni!

Otkrijte naše proizvode

Zdenka sirevi, načinjeni od najfinijeg mlijeka, sastavni su dio svakog obroka, donoseći bogatstvo okusa i tradicije na Vaš stol.