Uštipci od tikvica i krostata s marelicama

2 osobe
40 minuta

Mala škola zdravih obroka i slastica - epizoda 2

Sastojci

UŠTIPCI OD TIKVICA:

  • 300 g tikvica
  • 100 g integralnog pšeničnog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 50 g Zdenka Sport svježeg sira bez masti
  • 1 jaje
  • 1 žličica začinske soli
  • sezam

 

KROSTATA:

Za prhko tijesto:

  • 200 g brašna
  • 60 g šećera u prahu
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje

Za nadjev:

  • 300 g Zdenka Svježeg masnog sira
  • 1 jaje
  • 20 g smeđeg šećera
  • 150 g marelica natopljenih u teraninu
  • 1 žličica badema

UŠTIPCI OD TIKVICA:

  • Naribajte tikvice i ostavite sa strane nekoliko minuta kako bi pustile tekućinu. Zatim ih dobro ocijedite.
  • U dubljoj posudi pomiješajte tikvice s integralnim brašnom i praškom za pecivo. Dodajte Zdenka Sport svježi sir, jaje i začinsku sol. Sve dobro sjedinite kuhačom dok ne dobijete povezanu smjesu.
  • Na papiru za pečenje oblikujte male uštipke, a svaki uštipak lagano premažite kokosovim uljem i pospite sezamom za dodatnu hrskavost.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta, dok uštipci ne postanu zlatno-smeđi.

 

KROSTATA:

  • Zamijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka i ostavite ga u hladnjaku 15-ak minuta. Potom ga razvaljajte, obložite kalup za pite i pecite na 180 °C dok lagano ne porumeni (oko 10 minuta).
  • U zdjeli umutite jaje sa smeđim šećerom, zatim dodajte Zdenka svježi sir i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku kremu.
  • Nadjev rasporedite po prethodno zapečenom tijestu. Po vrhu poslažite marelice natopljene u likeru. Vratite krostatu u pećnicu i pecite još 10–15 minuta na 180 °C, dok se nadjev ne stegne.
  • Za dodatnu aromu, marelice možete kratko prokuhati u likeru prije slaganja na nadjev.