Gusta juha od rajčice i falafel

3 osobe
40 minuta

Mala škola zdravih obroka i slastica - epizoda 6

Sastojci

JUHA OD RAJČICE:

• 4 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja + za pečenje falafela
• 1 veliki crveni luk
• 1 manja crvena paprika
• 3 češnja češnjaka
• 1/2 žličice suhog ružmarina
• 2 teglice dmBio slanutka
• 1 dmBio sjeckana rajčica
• 1 puna žličica dmBio soli za začinima
• 1 žlica dmBio javorovog sirupa
• 1 pakiranje dmBio smjese za falafel

 

FALAFEL:

• 1 pakiranje smjese za falafel
• 500 ml vode
• 100 g rajčice
• 100 g feta sira Zdenka
• 2 žlice maslinovog ulja
• sol i papar

• Na maslinovom ulju lagano pirjajte sitno sjeckani luk i crvenu papriku dok ne omekšaju. Dodajte protisnuti češnjak i grančicu ružmarina, kratko zapecite uz miješanje, pa umiješajte ocijeđeni slanutak (ispran pod mlazom hladne vode).

• Ulijte pasiranu rajčicu, a zatim u istu konzervu dvaput natočite vodu i dodajte je u lonac. Začinite solju, dodajte javorov sirup i kuhajte juhu polupoklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta.

• Za to vrijeme pripremite falafel prema uputama s pakiranja: smjesu prelijte s 260 ml kipuće vode, dobro promiješajte i ostavite da odstoji 15 minuta. Od ohlađene smjese oblikujte male kuglice i pržite ih na maslinovom ulju dok ne poprime zlatno-smeđu boju sa svih strana. Pečene kuglice poslužite uz nasjeckanu rajčicu i komadiće Zdenka feta sira. Po želji dodatno začinite solju i maslinovim uljem.

Juhu po potrebi dodatno začinite i poslužite toplu, s hrskavim kuglicama falafela na vrhu.

Savjet: Juha ima blago kiselkastu notu, što joj daje karakter. Ako preferirate blaži okus, dodajte još jednu žlicu javorovog sirupa tijekom kuhanja. Za rjeđu teksturu slobodno dodajte više tekućine - idealno povrtnog temeljca umjesto vode, kako biste zadržali bogatstvo okusa.