• Na maslinovom ulju lagano pirjajte sitno sjeckani luk i crvenu papriku dok ne omekšaju. Dodajte protisnuti češnjak i grančicu ružmarina, kratko zapecite uz miješanje, pa umiješajte ocijeđeni slanutak (ispran pod mlazom hladne vode).
• Ulijte pasiranu rajčicu, a zatim u istu konzervu dvaput natočite vodu i dodajte je u lonac. Začinite solju, dodajte javorov sirup i kuhajte juhu polupoklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta.
• Za to vrijeme pripremite falafel prema uputama s pakiranja: smjesu prelijte s 260 ml kipuće vode, dobro promiješajte i ostavite da odstoji 15 minuta. Od ohlađene smjese oblikujte male kuglice i pržite ih na maslinovom ulju dok ne poprime zlatno-smeđu boju sa svih strana. Pečene kuglice poslužite uz nasjeckanu rajčicu i komadiće Zdenka feta sira. Po želji dodatno začinite solju i maslinovim uljem.
• Juhu po potrebi dodatno začinite i poslužite toplu, s hrskavim kuglicama falafela na vrhu.
• Savjet: Juha ima blago kiselkastu notu, što joj daje karakter. Ako preferirate blaži okus, dodajte još jednu žlicu javorovog sirupa tijekom kuhanja. Za rjeđu teksturu slobodno dodajte više tekućine - idealno povrtnog temeljca umjesto vode, kako biste zadržali bogatstvo okusa.