PUNJENI LUNGIĆ:
Lungić operite, osušite i uzdužno zarežite. Lagano ga istucite batom, posolite i popaprite. Napunite Zdenka Sport dimljenim sirom i kuhanom šunkom, pa učvrstite čačkalicama. Ispecite na kućnom ili vanjskom roštilju.
KUS-KUS SALATA:
• U zdjelu stavite kurkumu, kumin, povrtni temeljac i kus-kus. Prelijte s 300 ml kipuće vode, poklopite i ostavite 10 minuta. Zatim promiješajte vilicom i pustite da se ohladi.
• Bademe prepecite na suhoj tavi dok ne porumene i ostavite ih da se ohlade.
• Datulje i masline narežite na kolutiće, a povrće operite i nasjeckajte na sitne kockice.
• Pripremite gremolatu: metvicu i peršin grubo nasjeckajte. Češnjak ogulite pa usitnite u blenderu s bademima i polovicom začinskog bilja dok ne dobijete sitnu, mrvičastu smjesu. Dodajte sol i 2 žlice maslinova ulja.
• Pomiješajte limunov sok, agavin sirup i maslinovo ulje, pa začinite solju i paprom. U velikoj zdjeli sjedinite ohlađeni kus-kus s datuljama, maslinama, povrćem i ostatkom začinskog bilja. Prelijte pripremljenim preljevom i dobro promiješajte.
• Salatu ohladite u hladnjaku barem 1 sat. Prije posluživanja prelijte gremolatom od badema.