Lungić punjen šunkom i sirom i kus-kus salata

2 osobe
120 minuta

Mala škola zdravih obroka i slastica - epizoda 5

Sastojci

PUNJENI LUNGIĆ:

• 700 g lungića
• 25 dag Zdenka Sport dimljenog sira
• 25 dag kuhane šunke
• sol
• papar
• maslinovo ulje

 

KUS-KUS SALATA:

• 1/2 žličice dmBio kurkume
• 2 žličice dmBio povrtnog temeljca
• 1 žličica kumina
• 200 g dmBio kus-kusa
• 60 g dmBio badema
• 100 g dmBio datulja
• 100 g dmBio Kalamon maslina
• 1 crvena paprika
• 1 tikvica
• 1 svežanj mente
• 1 svežanj peršina
• 2 češnja češnjaka
• 2-3 žlice dmBio soka od limuna
• 2 žlice dmBio sirupa od agave
• 5 žlica dmBio maslinovog ulja
• dmBio papar
• sol

PUNJENI LUNGIĆ:

Lungić operite, osušite i uzdužno zarežite. Lagano ga istucite batom, posolite i popaprite. Napunite Zdenka Sport dimljenim sirom i kuhanom šunkom, pa učvrstite čačkalicama. Ispecite na kućnom ili vanjskom roštilju.

 

KUS-KUS SALATA:

• U zdjelu stavite kurkumu, kumin, povrtni temeljac i kus-kus. Prelijte s 300 ml kipuće vode, poklopite i ostavite 10 minuta. Zatim promiješajte vilicom i pustite da se ohladi.

• Bademe prepecite na suhoj tavi dok ne porumene i ostavite ih da se ohlade.

• Datulje i masline narežite na kolutiće, a povrće operite i nasjeckajte na sitne kockice.

• Pripremite gremolatu: metvicu i peršin grubo nasjeckajte. Češnjak ogulite pa usitnite u blenderu s bademima i polovicom začinskog bilja dok ne dobijete sitnu, mrvičastu smjesu. Dodajte sol i 2 žlice maslinova ulja.

• Pomiješajte limunov sok, agavin sirup i maslinovo ulje, pa začinite solju i paprom. U velikoj zdjeli sjedinite ohlađeni kus-kus s datuljama, maslinama, povrćem i ostatkom začinskog bilja. Prelijte pripremljenim preljevom i dobro promiješajte.

• Salatu ohladite u hladnjaku barem 1 sat. Prije posluživanja prelijte gremolatom od badema.