SENDVIČ OD TIKVICE:
• Tikvicu narežite na tanke kolutiće i posložite ih na masni papir. Po svakom kolutiću naribajte Zdenka Trapist u kori. Pecite u pećnici ili na roštilju dok sir ne dobije zlatnu boju i tikvica omekša.
• Ispečene tikvice od tikvice koristite kao podlogu za sendvič i dodajte narezanu rajčicu, zimsku salamu i omiljene umake.
BABKA:
• U većoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, 30 g šećera i prstohvat soli. Dodajte mlaki napitak od zobi (ne vruć, već mlak) i umijesite glatko tijesto. Kad dobijete kuglu, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i nastavite mijesiti dok tijesto ne postane mekano i potpuno glatko.
• Tijesto oblikujte u kuglu. Dodajte kockice Zdenka sir maslaca sobne temperature i umijesite ih u tijesto. Na početku će se tijesto činiti ljepljivim, ali nakon nekoliko minuta maslac će se upiti, a tijesto postati glatko i meko.
• Mijesite tijesto još najmanje 10 minuta, zatim ga stavite u nauljenu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.
• Sljedeći dan izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu, kratko ga premijesite i razvaljajte u pravokutnik.
• Ravnomjerno premažite voćni namaz od malina (najmanje 3 žlice), ostavljajući oko pola centimetra prazno oko rubova. Zarolajte tijesto po dužem dijelu u roladu. Zatim roladu prerežite po dužini na pola i ispletite pletenicu.
• Pletenicu stavite u nauljeni kalup za kruh (20 x 10 cm). Ako je malo duža od kalupa, slobodno je lagano nagurajte - tijesto će se tijekom dizanja poravnati. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže 1,5 do 2 sata.
• Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite bapku 40-45 minuta, dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
• Kako bi babka ostala sočna, odmah nakon pečenja prelijte je toplim šećernim sirupom. Sirup napravite tako da 50 g šećera i 50 g vode kuhate dok se šećer potpuno ne otopi. Ostavite ga da se malo ohladi, zatim prelijte još vruću babku u kalupu. Ostavite da sirup upije 15-20 minuta, potom pažljivo izvadite babku i ostavite da se potpuno ohladi.