• 500 g dmBio špageta
• 100 ml dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• 30 ml dmBio bijelog balzamičnog octa
• 100 g rikola salate
• 1 žlica sirupa od agave
• pesto s bosiljkom i indijskim oraščićima
• dmBio Kalamon masline
• dmBio sušene rajčice
• cherry rajčice
• sol
• papar
• naribani Zdenka sir s tartufima
Talijanska salata od tjestenine
Mala škola zdravih obroka i slastica - epizoda 8

Sastojci
• U velikom loncu zakuhajte obilnu količinu posoljene vode i skuhajte špagete prema uputama na pakiranju dok ne budu al dente. Zatim ih ocijedite, kratko isperite hladnom vodom i promiješajte s malo maslinovog ulja kako se ne bi slijepili.
• Dok se tjestenina kuha, pripremite pesto blendajući svježi bosiljak, maslinovo ulje i indijske oraščiće. Po želji možete koristiti i gotovi pesto.
• Pripremite ostale sastojke:
• Ocijedite i prepolovite masline.
• Sušene rajčice izvadite iz ulja i narežite na tanke trakice.
• Sve stavite u veliku zdjelu, začinite solju i paprom, dodajte 1-2 žlice pesta i dobro promiješajte.
• Dodajte rikolu i kuhane špagete pa sve zajedno lagano promiješajte.
• Umutite preostali pesto agavinim sirupom, maslinovim uljem i malo balzamičnog octa. Začinite solju i paprom po ukusu. Prelijte preko salate i sve još jednom dobro promiješajte. Salatu pospite naribanim Zdenka sirom s tartufima za raskošan i aromatičan okus.