Egzotični pilav i pita od poriluka i feta sira

4 osobe
90 minuta

Mala škola zdravih obroka i slastica - epizoda 9

Sastojci

PITA OD PORILUKA I FETA SIRA:

• 1 luk
• 1 poriluk
• 3 jaja
• 150 g Zdenka feta sira
• 1 žlica maslinovog ulja
• 1 dl mlijeka
• papar i sol

 

EGZOTIČNI PILAV:

• 1 žlica maslaca
• 1 veći luk
• 1 veća crvena svježa paprika
• ½ žličice češnjaka u prahu
• 1 žličica curryja u prahu
• 1 žličica kurkume u prahu
• ½ žličice cejlonskog cimeta
• 1 žličica mljevene crvene paprike
• 200 g heljde
• 6 sušenih marelica

Za umak:

• 1 grčki jogurt
• 1 svježi krastavac
• sol i papar
• peršin
• limunov sok

PITA OD PORILUKA I FETA SIRA:

• Na maslinovom ulju kratko prodinstajte luk, zatim dodajte narezani poriluk. Posolite, popaprite i pirjajte dok povrće ne omekša.
• U međuvremenu umutite jaja s mlijekom. Smjesu prelijte preko dinstanog luka i poriluka, dobro promiješajte, pa sve izlijte u tepsiju.
• Na vrh ravnomjerno posložite komadiće Zdenka feta sira.
• Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta.

 

EGZOTIČNI PILAV:

• Skuhajte leću u odvojenom loncu dok ne omekša, otprilike 15 minuta. U međuvremenu, na malo maslaca sotirajte sitno nasjeckani luk i papriku dok ne omekšaju. Zatim dodajte mljevene začine i kratko ih popržite uz miješanje.
• Dodajte heljdu koju ste prethodno isprali pod mlazom vode, pa ulijte dvostruku količinu vode ili temeljca u odnosu na količinu heljde. Umiješajte narezane suhe marelice i pojačajte vatru kako bi smjesa zakuhala.
• Kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte pokriveno dok se sva tekućina ne upije, a heljda ne omekša.
• Za to vrijeme pripremite tzatziki umak: naribajte oguljeni krastavac i uklonite mu središnje koštice, pa ga pomiješajte s grčkim tipom jogurta, sitno nasjeckanim peršinom, limunovim sokom, granuliranim češnjakom, solju i paprom. Umak ostavite u hladnjaku da se ohladi.
• Procijedite kuhanu leću i poslužite je preko heljde. Sve pospite tostiranim bademima i poslužite uz ohlađeni tzatziki umak.