PITA OD PORILUKA I FETA SIRA:
• Na maslinovom ulju kratko prodinstajte luk, zatim dodajte narezani poriluk. Posolite, popaprite i pirjajte dok povrće ne omekša.
• U međuvremenu umutite jaja s mlijekom. Smjesu prelijte preko dinstanog luka i poriluka, dobro promiješajte, pa sve izlijte u tepsiju.
• Na vrh ravnomjerno posložite komadiće Zdenka feta sira.
• Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta.
EGZOTIČNI PILAV:
• Skuhajte leću u odvojenom loncu dok ne omekša, otprilike 15 minuta. U međuvremenu, na malo maslaca sotirajte sitno nasjeckani luk i papriku dok ne omekšaju. Zatim dodajte mljevene začine i kratko ih popržite uz miješanje.
• Dodajte heljdu koju ste prethodno isprali pod mlazom vode, pa ulijte dvostruku količinu vode ili temeljca u odnosu na količinu heljde. Umiješajte narezane suhe marelice i pojačajte vatru kako bi smjesa zakuhala.
• Kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte pokriveno dok se sva tekućina ne upije, a heljda ne omekša.
• Za to vrijeme pripremite tzatziki umak: naribajte oguljeni krastavac i uklonite mu središnje koštice, pa ga pomiješajte s grčkim tipom jogurta, sitno nasjeckanim peršinom, limunovim sokom, granuliranim češnjakom, solju i paprom. Umak ostavite u hladnjaku da se ohladi.
• Procijedite kuhanu leću i poslužite je preko heljde. Sve pospite tostiranim bademima i poslužite uz ohlađeni tzatziki umak.