Mujadara i čokoladni mousse od sira

4 osobe
45 minuta

Mala škola zdravih obroka i slastica - epizoda 1 

Sastojci

MUJADARA:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 4 luka
  • 1 šalica leće
  • 1 šalica basmati riže
  • 1⁄2 litre vode
  • sol i papar
  • kumin
  • peršin
  • lovorov list
  • jogurt od zobi

 

ČOKOLADNI MOUSSE OD SIRA:

  • 500 g Zdenka svježeg masnog sira
  • 20 g kakaa
  • 50 g badema
  • 10 g chia sjemenki
  • žličica zaslađivača po želji
  • 10 g grožđica natopljenih u likeru

MUJADARA:

  • Zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu lagano karamelizirajte nasjeckani luk dok ne omekša i postane zlatno-smeđe boje. Dodajte prstohvat soli i ulijte pola litre vode. Zatvorite lonac (ili Cook4me uređaj) i kuhajte pod pritiskom 5 minuta.
  • Zatim dodajte prethodno 5 minuta prokuhanu leću, basmati rižu, kumin, lovorov list, sitno nasjeckani peršin, te začinite solju i paprom po ukusu. Kuhajte sve zajedno dok leća i riža potpuno ne omekšaju - u Cook4me uređaju još oko 5 minuta pod pritiskom, a ako koristite klasičnu tavu ili lonac, nastavite kuhati poklopljeno na laganoj vatri 10 do 12 minuta, povremeno miješajući i po potrebi dolijevajući malo vode.

 

ČOKOLADNI MOUSSE OD SIRA:

  • U sjeckalicu ili blender stavite sir, kakao, bademe i chia sjemenke, pa sve zajedno usitnite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zatim dodajte agavin sirup, med ili drugi zaslađivač po vlastitom izboru, prema željenoj slatkoći.
  • U smjesu dodajte grožđice prethodno natopljene u likeru, pa sve zajedno blendajte dok ne postignete glatku, kremastu teksturu.
  • Po želji, dio grožđica sačuvajte za ukrašavanje prije posluživanja.